Opplev natur, dyreliv og selvforsyning på Setesdal Folkehøgskule

Småbruk-Natur-Selvforsyning hos Setesdal Folkehøgskule gir deg nærkontakt med dyr og natur.

På linjen Småbruk-Natur-Selvforsyning følger elevene årtidenes rytme. Klassen har en egen hage med grønnsaker og dyr som melkegeiter, frittgående griser og bier. Du vil lære å dyrke forskjellige vekster, melke og lage din egen ost, samt slynge honning og foredle gode, lokale råvarer. Hos oss er du tett på naturen og alt det fantastiske den tilbyr.

På denne linjen besøker elevene også flere bønder og småbruk og får oppleve mye av hvordan det er å drive gård i Norge. Elevene ved linjen vil blant annet være med på å sanke og klippe sau, lære om vinproduksjon i Norge og ta kurs i bruk av motorsag.

Når gårdsarbeidet er gjort drar klassen gjerne på tur for å få nærkontakt med vill natur, fiske, sanke bær, sopp og spiselige vekster. Vi lærer om orientering med kart og kompass, hvordan lage bål og bli trygg i naturen både sommer og vinter.

Utenlandsturer for inspirasjon

Utenlandsturene på linjen Småbruk-Natur-Selvforsyning går til Tyskland og Nederland, der elevene får besøke flere inspirerende prosjekter og bedrifter.  For 2024 planlegges det blant annet besøk til en biodynamisk kornprodusent med egen mølle. Elevene for også møte frilandsgris som fôres på økologiske reststrømmer og oppleve hønsehold som scorer høyt på bærekraft og dyrevelferd. Elevene vil også få et podekurs der de lærer å pode frukttrær og «Community Supported Agriculture» ved stiftelsen Hereboeren i Nederland.

Ut i naturen med Setesdal Folkehøgskule

Vi er en relativt liten folkehøgskole der alle blir godt kjent og utvikler sterke vennskap. Vi ønsker å stimulere elevene til å følge lidenskapen sin og utvikle seg gjennom fagene og kursene de ønsker. 

Fellesskapet er viktig og vi drar på mange fellesturer, blant annet rafting og hundesledekjøring, hytteturer og via ferrata klatring. På kveldene og i helgene er det mange valgfag og sosiale aktiviteter, fra brettspill og styrketrening til filmkveld til baking. Vi har et alpinsenter rett rundt hjørnet som vi benytter oss mye av i vinterstid. Langrennsløyper finnes også med over fem mil med flotte løyper i kort avstand fra skolen. Skolen er opptatt av å legge til rette for alle og vårer elever har mye frihet til å komme med innspill, påvirke innhold på linjene og organisere aktiviteter som de interesserer seg for. Naturen utenfor skolen er vår lekegrind og den bruker vi så mye vi kan.

Les mer om skolen her

En linjelærer med pasjon for naturen

David Menger er lærer ved småbrukslinjen på Setesdal Folkehøgskule. Sammen med familien driver han Uppistog Gard; et økologisk småbruk ikke langt fra skolen som brukes aktivt på linjen. David har bakgrunn i biologi og har naturen som både sin levemåte og sin pasjon. Bærekraftig landbruk og ren mat har en spesiell plass i hans hjerte og han elsker alt som vokser og lever i naturen. David liker å være tett på naturen og tar med elevene på tur med fiskestang og bærplukker eller kikkert og feltguide.

Ta gjerne kontakt med David hvis du har spørsmål om Småbruk-Natur-Selvforsyning, eller om du lurer på noe annet angående livet på folkehøgskolen vår. Han nås på telefon 90428297 eller E-post: david.menger@setesdal.fhs.no

Vi gleder oss til å ønske deg velkommen til Setesdal Folkehøgskule. Naturen venter!

Søk her

Se inspirerende bilder fra livet på Småbruk-Natur-Selvforsyning her: