Setesdal folkehøgskule – et eventyrlig klatremekka

Klatreentusiaster kommer reisende fra hele verden for å klatre i fjellene rundt Setesdal. For Markus (23) er det noe av det råeste han noensinne har opplevd.

– Året på Setesdal folkehøgskole var nok et av de beste jeg har hatt så langt i livet mitt, sier Markus Løvoll (23).

Markus studerer fysioterapi på NTNU, og i tillegg kombinerer han studie- og klatrekompetansen sin ved å jobbe som trener innen paraklatring. I høst ble han med sin tidligere folkehøgskole på utenlandstur – for den klatreopplevelsen ville han ikke gå glipp av.

Buldring er en viktig del av klatringen på Setesdal Folkehøgskule

Buldring og fjellklatring – en del av skolehverdagen

Klatrelinja ved Setesdal folkehøgskule har de siste årene vært på turer både innenlands og utenlands. Markus var stipendiat* ved Setesdal folkehøgskule i 2022-2023, men da det ble planlagt tur til Kalymnos i Hellas i oktober i fjor, ville den tidligere eleven Markus være med.

Han forteller at det var både kameratskapet og samholdet på Setesdal folkehøgskole, samt de eventyrlige klatremulighetene i området, som lokket han med på turen til Hellas.

– Jeg hadde mulighet til å ta noen dager fri, og da var det ikke vanskelig å bestemme seg. Året på Setesdal folkehøgskole var nok et av de beste jeg har hatt så langt i livet mitt, så en mulighet til å gjenoppleve litt av det ville jeg ikke gå glipp av, sier han.

Markus ble stipendiat på Setesdal etter et år på en annen folkehøyskole. Det var spesielt det å komme tettere på aktivitetene på skolen som fristet.

– Det å gå på folkehøgskole som andreårselev, og å kunne komme litt bak kulissene og se hvordan det funket, synes jeg var ekstremt spennende. I hverdagen som stipendiat fikk jeg også gjort mye mer av det jeg elsker å gjøre; innendørsklatring, buldring, fjellklatring, stå på ski, skog- og fjellturer, ja friluftsliv generelt. Naturen rundt skoleområdet er perfekt tilrettelagt for alt, og i tillegg er det gode treningsmuligheter på skolen også.

Setesdal FHS har fantastiske lærere!

Markus har også en annen favoritt som gjorde dagene på Setesdal folkehøgskole spesielt gode.

– Lærerne! Årsaken til at vi fikk oppleve alt det vi gjorde, var på grunn av de fantastiske lærerne vi hadde. Plutselig klarte de å finne rom i budsjettet slik at vi fikk reist til flere spennende klatresteder, i tillegg til de reisene som allerede var kjent og annonsert, sier han.

Han mener lærerne var med på å gjøre året ekstra minnerikt og spennende og forteller at de fikk klatre på mange ulike steder og land, blant annet i Hellas, Thailand, Island og i Danmark.

– Jeg sitter igjen med veldig mange positive inntrykk og vil på det sterkeste anbefale Setesdal folkehøgskule til alle som vurderer å søke folkehøgskole.

Setesdal har ett av nordens beste fjellområder

En av de fantastiske lærerne ved skolen er Åse Solbakk (40), linjelærer for Klatring og aktive reiser. Hun forteller om fokus på spennende, men trygg klatring i klatreparadiset Setesdal.

– Først og fremst har vi et felles mål om at elevene skal bli trygge og sikre fjellklatrere med rett vurderingsevne. Brattkort er et av de synlige bevisene på det, og vi kan tilby rå fjellklatring i ett av Nordens beste fjellområder. Setesdal kan gi deg spektakulære klatreopplevelser, og nærområdet byr også på ekstreme opplevelser, som verdens høyeste frittstående klatretårn ved Lillesand.

Møtte norgesmester i klatring

Klatrelinjen reiser også ofte til Sørlandets største klatresenter i Kristiansand for å få litt avveksling og andre utfordringer. En av eierne av klatresenteret er mangeårig norgesmester og juniorverdensmester i sportsklatring, Magnus Midtbø. Fryd Nymo (19), som er en av årets elever på klatrelinjen, forteller at hun sikret seg en selfie med klatre-esset.

– Jeg og en annen elev ble jo lettere starstruck da vi så hvem det var. Jeg hadde jo sett mye på YouTube-kanalen hans, så jeg gikk bare bort og innledet samtalen med det, og bad om å få en selfie med ham samtidig. Magnus Midtbø var hyggelig å prate med, og han nevnte også en buldrekonkurranse som skulle foregå noen uker senere. Den ble vi med på, og det var kjempesosialt med mat og drikke etterpå, sier hun.

Fryd Nymo fikk en selfie med mangeårig norgesmester i sportsklatring, Magnus Midtbø.

Setesdal FHS – et godt alternativ

Folkehøgskole er et godt alternativ når man er usikker på hva man skal gjøre etter videregående, påpeker Fryd. Hun innrømmer at det kan være litt tilfeldig hva man havner på, men at hun er veldig glad for at hennes valg ble Setesdal.

– Det var helt kjempetilfeldig. Jeg var usikker og visste ikke hva jeg ville gjøre etter videregående. Jeg ville gjøre noe helt nytt, og Setesdal folkehøgskule var det første jeg så da jeg gikk inn på folkehogskole.no. Så ble det det, da. Jeg visste ingenting om klatring, men det har bare vært en veldig god opplevelse. Det har også vært sykt kjekt med de andre elevene, og alt det sosiale både på skolen, på turer og på reiser.

*Elevstipendiater er andreårselever med rettigheter og plikter som alle andre elever på skolen, og elevstipendiatene får stipend av skolen – dvs. fri kost og losji, og kan også få stipend fra Statens Lånekasse. Elevstipendiatene skal ha minimum 24 timer undervisning per uke, og ofte følger de da en selvvalgt linje. Ved Setesdal folkehøgskule er elevstipendiatenes rolle i hovedsak knyttet opp mot elevaktiviteter utenom undervisningen.

Fakta om klatring i Setesdal:

Setesdal er et klatremekka! Straumsfjell, Løefjell og Nomelandsfjellet er kjente for sine sva og Via Ferrata, og nede i dalen ruver den kjente veggen Urdviki som er 70 meter høy, og 500 meter bred.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *